Site Yönetiminde Reform: Yeni Düzenlemeler ve Yüksek Aidatlar Üzerine Çözüm Önerileri

Blog Image
Yeni düzenlemelerle site yönetiminde köklü değişiklikler yapılıyor. Yüksek aidatlar ve harcamaların denetimi için bakanlıkça yetkilendirilen şirketler devreye girecek.

Site Yönetiminde Reform: Yeni Düzenlemeler ve Yüksek Aidatlar Üzerine Çözüm Önerileri

Son dönemde yüksek aidatları ile gündeme gelen site yönetiminde köklü değişiklikler yapılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi binalarda faaliyet gösterecek yönetim şirketleriyle ilgili mevzuat düzenlemesini tamamladı. Bu düzenleme ile yüksek aidatlar konusunda adım atılacak ve harcamalardaki verimlilik artışı sayesinde yapılacak tasarruf aidatlara yansıtılacak.

Yeni düzenlemeye göre, site yönetimlerinde yalnızca bakanlıkça sınıflandırılan ve yetkilendirilen şirketler görev alabilecek. Site yönetimlerinin harcamaları, bağımsız denetim şirketlerince yılda en az bir kez denetlenecek. Kat malikleri, yönetim hizmeti verdikleri binalardaki faaliyetleri ve harcamaları denetim talebinde bulunarak kontrol edebilecek.

Düzenlemenin Getirdiği Yenilikler

Yeni düzenleme ile konut ve ticari alanı olan binaların yönetiminde faaliyet gösterecek şirketler, Bakanlıkça sınıflandırılacak ve belgelendirilecek. Kat malikleri, yönetim işini kendileri değil de şirketlere yaptırmak isterlerse, bu işleri yalnızca bakanlıkça yetkilendirilmiş şirketler üstlenebilecek. Bu durum, site yönetiminde profesyonelliği artıracak.

Mevcut kat mülkiyeti Kanunu’na göre, yöneticinin görev tanımı değişebilir. Yönetici, kat malikleri kurulunca verilen kararları yerine getirirken, ana gayrimenkulün korunması ve bakımı için gerekli tedbirleri alacak. Ayrıca, ana gayrimenkulün genel yönetim işleriyle ilgili ödemeleri kabul etme yetkisi de bulunacak.

Profesyonel Yönetim İhtiyacı

Kalabalık sitelerde profesyonel yönetim ihtiyacı giderek artıyor. Site yöneticilerinin kat malikleri arasından seçilmesi durumunda birçok alacak konusunda problem yaşandığı görülüyor. Bu nedenle, yönetim profesyonel şirketlere devredilebiliyor. Böylece, yöneticinin görevleri ve sorumlulukları daha net bir şekilde belirlenmiş olacak.

Yetkilendirilecek şirketler, kat maliklerine ve kiracılara sundukları hizmetlerin yanı sıra, ortak yaşam alanlarının ruhsat ve eki projelerine uygun olarak kullanılmasını sağlayacak. Ayrıca, enerji verimliliği ve evsel atık yönetiminin düzenlenmesi gibi konular da takip edilecek.

Şeffaflık ve Dijitalleşme

Kat maliklerinin iskan ettikleri yapıların yönetimine dair bilgi ve belgelere sistem üzerinden şeffaf bir şekilde erişimi için Bakanlıkça elektronik yazılım sistemi kurulacak. Bu sistem, kat maliklerinin haklarını koruyacak ve yönetim süreçlerini daha şeffaf hale getirecek.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 40’ıncı maddesi gereğince, yönetici, kat maliklerinin borçlarını zamanında yerine getirmemesi durumunda sözleşmeyi feshedip yöneticilikten çekilebilecek. Bu durum, yeni mevzuatta da aynen uygulanacak.

Gelecek Planlaması ve Eğitim

Site yönetimi konusunda hizmet veren şirketlerin sayısı artıyor. Bu büyüme, “bina yöneticiliği” diye ayrı bir meslek dalının ortaya çıkmasını sağladı. Üniversitelerde apartman/site yönetimi ve kat mülkiyeti ile ilgili sertifika programları açıldı. Bu programlar, sektördeki profesyonelliği artıracak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 23 Ekim 2024’te kamu kurumları, akademisyenler ve sektör temsilcileri ile bir çalıştay düzenlemişti. Bu çalıştayda, kat malikleri ve hizmet sunucusu şirketlerin sorunları değerlendirildi. Mevzuat düzenlemesi, ilgili kurumların görüşlerine açılacak ve gelen değerlendirmelerin ardından son şekline kavuşacak.