Çin ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde yıllık bazda yüzde 5,4 büyüme kaydetti. Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) verilerine göre, gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH), Ocak-Mart 2025 döneminde, geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 5,4 arttı. Bu büyüme oranı, hükümetin bu yıl için öngördüğü 'yüzde 5 civarında' büyüme hedefinin üzerinde gerçekleşti. İlk çeyrekteki GSYH, 2024'ün son çeyreğine göre de yüzde 1,2 artış gösterdi.
Çin ekonomisi, 2024'te yüzde 5 büyüyerek hükümetin belirlediği yıllık büyüme hedefini yakalamıştı. Hükümet, bu yıl için de aynı oranda büyüme hedefi belirlemişti. Ancak, ABD'nin 'karşılıklı tarife' artışları ve Çin'in karşılık vermesiyle tırmanan ticaret gerilimi, ekonomik belirsizlik yaratmakta. Dünya ekonomisinde durgunluk beklentileri, yılın geri kalanında büyümeyi olumsuz etkileyebilir.
Mart ayı verileri, tüketim ve üretimin yılın ilk iki ayına kıyasla daha hızlı arttığını göstermekte. Gayrimenkul sektöründeki süregelen düşüş, yatırımlardaki artışı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Tüketimin ölçüsü kabul edilen perakende satışlar, ilk iki aydaki yüzde 4'lük artışın ardından martta yüzde 5,9 yükseldi. Hükümet, tarife artışlarıyla engellenen dış talebi dengelemek amacıyla iç talebi canlandırmaya yönelik politikalara öncelik vereceğini bildirmişti.
Çin'deki 2024'te perakende satışlar yüzde 3,5 artış gösterirken, iç talepteki zayıflığın etkisi yıl boyunca hissedildi. İç talepteki artış, genel ekonomik büyümeyi destekleyen önemli bir faktör olarak öne çıkmakta. Hükümetin bu alanda alacağı önlemler, büyüme hedeflerinin yakalanmasında kritik rol oynayabilir.
Yıllık cirosu 20 milyon yuanın (yaklaşık 2,72 milyon dolar) üzerindeki sanayi işletmelerinin üretim çıktıları, martta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,7 arttı. Sanayi üretimindeki artış, ilk iki aydaki yüzde 5,9'luk artışın üzerine çıkarken, üretim ivmesinin yükselişine işaret etti. Ancak, bu artışta, ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük tarifelerini artıracağına yönelik beklentilerin etkisiyle artan ön sevkiyatlar etkili oldu.
Çin'de sanayi üretimi 2024 genelinde yüzde 5,8 artış kaydetmişti. Sanayi üretimindeki bu artış, ülkenin ekonomik büyümesine önemli katkılar sağlamakta. Ancak, dış ticaretin etkileri ve iç talepteki dalgalanmalar, sanayi üretiminde sürdürülebilir bir büyüme sağlanmasını zorlaştırabilir.
Altyapı, taşınmazlar, makine ve donanım harcamalarını içeren sabit sermaye yatırımları, ilk üç ayda yıllık yüzde 4,2 artarken, gayrimenkul sektöründeki düşüş, genel yatırımlar üzerindeki baskıyı artırmaya devam etti. Gayrimenkul yatırımları, 2024 genelinde yüzde 10,6 düşüş kaydetmişti ve bu yılın ilk üç ayında da yüzde 9,9 geriledi.
Gayrimenkul sektöründeki bu olumsuz gelişmeler, yerel yönetimlerin borç problemleri ve zayıf iç talep ile birleştiğinde, ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkilemekte. Hükümetin bu alanda alacağı önlemler, sektördeki durumu iyileştirmek için kritik öneme sahip olabilir.
Ülkede şubat sonunda yüzde 5,4 olan kentlerdeki genel işsizlik oranı, mart itibarıyla yüzde 5,2'ye geriledi. Kişi başına nominal gelir, ilk çeyrekte yıllık yüzde 5,5 artışla 12 bin 179 yuana (1660 dolar) çıktı. Kentlerde kişi başına gelir 15 bin 887 yuan (2162 dolar), kırsal bölgelerde ise 7 bin 3 yuan (953 dolar) oldu.
Çin'de yerel yönetimlerin borç problemleri, gayrimenkul sektöründeki düşüş, zayıf iç talep ve fiyat artışlarındaki deflasyon eğilimi gibi kronikleşen problemler, bu yıl ABD'nin tarife politikasıyla artan dış belirsizliklerle birleştiğinde, ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebilir. Hükümetin bu sorunlara yönelik alacağı önlemler, büyüme hedeflerinin gerçekleştirilmesinde belirleyici olacaktır.