Türkiye'de Elektronik Haberleşme Hizmetleri: 5 Bin 565 Yerleşim Yeri Kapsamda

Blog Image
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti sunulduğunu açıkladı. Mobil ve sabit kablosuz erişim teknolojileri ile hizmetler genişliyor.

Türkiye'de Elektronik Haberleşme Hizmetleri: 5 Bin 565 Yerleşim Yeri Kapsamda

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, toplam 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti sunulduğunu duyurdu. Bakan, 3 bin 521 yerleşim yerine mobil teknolojiler ve 2 bin 44 yerleşim yerine sabit kablosuz erişim ile hizmet verildiğini belirtti. Ayrıca, hizmet götürülen yerleşim yerlerinin sayısının 5 bin 798’e ulaşacağı ifade edildi.

Uraloğlu, Evrensel Hizmet Projeleri kapsamında, operatörlerin yükümlülüğü olmayan yerleşim yerlerine internet hizmetleri ulaştırıldığını vurguladı. Kırsal alanda yaşayan vatandaşlara 4.5G teknolojisi ile mobil ses ve geniş bant internet hizmetleri sunulmaktadır. Bu projeler, tüm maliyetlerin karşılanmasıyla gerçekleştirilmektedir.

Hizmetlerin Kapsamı ve Uygulama Süreci

Bakan Uraloğlu, 5369 sayılı Evrensel Hizmet Kanunu çerçevesinde, kırsal yerleşim yerlerine elektronik haberleşme hizmeti sağlandığını açıkladı. Bu yerleşim yerlerinde altyapı kurulumu maliyetleri kamu kaynaklarından karşılanmaktadır. Uygulama sürecinde, yerleşim yerlerinin önceliklendirilmesinde kalıcı yerleşim ve nüfus dikkate alınmaktadır.

Uraloğlu, Evrensel Hizmet Kısım-3 projesi kapsamında 2G ve 4.5G mobil haberleşme hizmetleri sunulduğunu belirtti. Kapsama talepleri, tüketici şikayet sistemi veya diğer kurumlar aracılığıyla iletilebilmektedir. Bu süreç, yerleşim yerinin haberleşme imkanlarının belirlenmesi için drive-test ölçümleri ile desteklenmektedir.

Proje Kapsamında Sağlanan Hizmetler

Bakan Uraloğlu, 2024 yılında 59 ilde 229 yerleşim yerine 2G ve 4.5G mobil haberleşme hizmeti sunulacağını açıkladı. Kısım-3 projesi kapsamında, 2023 yılında 73 ilde 504 yeni yerleşim yerine mobil haberleşme hizmeti verilecektir. Bu projeler, Türkiye'nin dijitalleşme hedeflerine katkı sağlamaktadır.

Uraloğlu, Kısım 1, 2 ve 3 projeleri kapsamında toplam 3 bin 521 yerleşim yerine 2G ve 4.5G mobil haberleşme hizmeti sunulduğunu belirtti. Ayrıca, WiMax projesi ile 2 bin 44 yerleşim yerine sabit telefon ve internet hizmetleri sağlanmaktadır. Bu hizmetlerin genişletilmesi, dijital uçurumun kapatılmasına yardımcı olacaktır.

Gelecek Hedefleri

Bakan Uraloğlu, 2025 yılı sonuna kadar 233 yerleşim yerine daha 2G ve 4.5G mobil haberleşme hizmeti sunulmasının planlandığını ifade etti. Böylece, Evrensel Hizmet Projeleri ile hizmet götürülen yerleşim yerlerinin sayısı 5 bin 798’e ulaşacaktır. Bu hedef, Türkiye'nin dijitalleşme sürecini hızlandıracaktır.

Uraloğlu, bu projelerin, kırsal alanlarda yaşayan vatandaşların iletişim ihtiyaçlarını karşılamak için önemli olduğunu vurguladı. Elektronik haberleşme hizmetlerinin yaygınlaştırılması, ülke genelinde eşit erişim sağlanmasına katkıda bulunacaktır.